Verken verleden en toekomst in Valencia
Valencia is de derde stad van Spanje, en de hoofdstad van het voormalige koninkrijk, nu de provincie, Valencia. De stad heeft sinds de jaren negentig een belangrijke verandering doorgemaakt van hoofdzakelijk industriestad tot belangrijke toeristische trekpleister. De romantische, oude stad aan de Middellandse-zeekust trekt Valencia jaarlijks veel bezoekers. In Valencia kun je genieten van het festival Las Fallas, van de indrukwekkende architectuur van Santiago Calatrava’s Stad van Kunst en Wetenschap (Ciudad de las Artes y las Ciencias), van de heerlijke stranden en natuurlijk van heerlijke paella, waar de stad de geboorteplaats van is.
Valencia in het kort
Valencia heeft als bestemming een gespleten persoonlijkheid. Enerzijds heeft de stad, net zoals veel Spaanse steden, een rijke geschiedenis die teruggaat tot de Romeinse tijd. Anderzijds is de stad een mekka voor liefhebbers van moderne architectuur, met als belangrijkste trekpleister de Ciudad de las Artes y las Ciencias. Het centrum en de meeste bezienswaardigheden zijn verder relatief ver verwijderd van de standsstranden, die desondanks zeker een bezoek waard zijn. Als je het festival Las Fallas wilt bijwonen, moet je de stad in maart bezoeken, maar ook daarbuiten is er genoeg te zien en doen.
De Stad van Kunst en Wetenschap
De zogenaamde Stad van Kunst en Wetenschap (Ciudad de las Artes y las Ciencias), is een belangrijke trekpleister van Valencia en het geesteskind van de architect Santiago Calatrava. Het complex bestaat uit zes futuristisch ontworpen onderdelen: L’Oceanogràfic, L’Hemisfèric, L’Umbracle, Museo de las Ciencias, Palau de les Arts en het Agora. L’Umbracle is een openluchtdiscotheek waar ook exposities te zien zijn. Het Palau de les Arts wordt gebruikt voor voorstellingen. In het Agora zijn vooral voor tentoonstellingen. L’Oceanogràfic is een groot aquariumpark, L’Hemisfèric bevat een IMAX-bioscoop en tenslotte is er het wetenschapsmuseum Museo de las Ciencias.
Andere bezienswaardigheden
Verspreid over Valencia zijn er veel bezienswaardigheden te ontdekken. Centraal in de stad, in een prachtig gebouw, is de Mercado Central, een markt die open is van maandag tot zaterdag. De kathedraal van Valencia is gebouwd in verschillende stijlen, zoals Romaans, Gotisch en Moors. Vanaf de hoge klokkentoren, El Miguelete, heb je een prachtig uitzicht over de stad. Voor nog meer uitzichten over de stad kun je de ook de Torres de Serranos beklimmen, een toren die hoort bij een van de vroegere stadspoorten. Dan is er nog het Plaza de Toros, een stierenring die ten tijde van bouw de grootste was in heel Spanje.
Musea
In de Stad van Kunst en Wetenschap is één museum gevestigd: het Museo de las Ciencias. In dit museum, erg geschikt voor kinderen, wordt de bezoeker gestimuleerd om te experimenteren met technologie. Valencia heeft ook een museum voor moderne kunst, het Instituto Valenciano de Arte Moderno (IVAM), en een museum van schone kunsten, het Museo de Bellas Artes. De beste manier om meer te weten te komen over Las Fallas is, naast het bezoeken van het festival zelf, een bezoek aan het Museo Fallero en het Museo de Artistas Falleros.
Valenciaanse cultuur
In de stad en in de regio Valencia wordt, naast Spaans, Valenciaans gesproken. Valenciaans is een streektaal die sterk verwant is aan Catalaans, maar wordt in Valencia minder gesproken dan Spaans. Valencia neemt niet alleen in inwoneraantal, maar ook in economie de derde plaats in Spanje in, na Madrid en Barcelona. De belangrijkste sectoren zijn textiel, ambachtelijke producten en toerisme. Er is ook een belangrijke universiteit. De Valencianen staan met één been in de toekomst en met het andere in de rijke traditie van de stad.
Fietsen in Valencia
Fietsen wordt steeds populairder onder Spaanse steden, die veel aanpassingen maken om het fietsen in de binnensteden gemakkelijker te maken. Hierdoor kun je ook in Valencia kiezen uit een aantal fietstours, of zelf een fiets huren om de stad te ontdekken. Vooral de Stad van Kunst en Wetenschap, die iets verder van het centrum ligt, is een goede bestemming om met de fiets naartoe te gaan, maar ook de stranden zijn goed per fiets te bereiken, net als de meeste bezienswaardigheden in en om het centrum.
Valencia en paella
Paella is het iconische gerecht van Spanje, en het heeft zijn oorsprong in Valencia. Het is een traditioneel gerecht voor gezinnen om op zondag te eten, en tijdens Las Fallas wordt er in iedere buurt op straat paella gemaakt. Er zijn veel variaties van paella, waarbij het belangrijkste onderscheid is of de paella vlees zoals kip of konijn bevat (Paella Valenciana), vis en/of schaaldieren (Paella de Marisco), of beide (Paella Mixta). In tegenstelling tot wat vaak gedacht wordt is paella geen avondmaaltijd, dus als je in Valencia authentieke paella wilt eten, moet je het tijdens de lunch bestellen.
Eten en drinken
Ook als je niet van (iedere dag) paella houdt, kom je prima aan je trekken in Valencia. Er zijn veel vis- en schaaldiergerechten en de Valencianen houden van arròs negre, rijst die zwart is gemaakt met inktvisinkt. Leuke en goede eettentjes kun je bijvoorbeeld vinden aan het strand. Naast paella heeft Valencia nog meer lokale specialiteiten: zo is er het drankje horchata, gemaakt van aardamandel. Voor zoetekauwen is de bunyol een aanrader, een soort gefrituurde donut om in chocola te dopen. Deze kun je echter alleen in maart kopen.
Las Fallas
Fallas zijn grote beeldwerken van hout en piepschuim, die speciaal worden gemaakt voor het gelijknamige festival, en op de nacht van 19 maart, ‘La Crema’, worden verbrand door het afsteken van het vuurwerk. Deze traditie gaat terug op de houtwerkers van de stad, die hun onbruikbare houtresten verbrandden om hun beschermheilige, Sint Jozef, te eren. Tegenwoordig zijn de fallas kunstig gemaakte, enorme voorstellingen, vaak opgetrokken rond kleinere poppen, de zogenaamde “ninots”. Iedere buurt in Valencia bouwt een eigen Falla en er is een wedstrijd waarin de beste Falla verkozen wordt.
Tomatina
In de buurt van Valencia, op zo’n 40 kilometer afstand, ligt Buñol. Hier wordt elk jaar, op de laatste woensdag van augustus, het festival Tomatina georganiseerd. Waarschijnlijk heb je er wel eens van gehoord: de festivaldeelnemers bekogelen elkaar gedurende een uur met honderden kilo’s tomaten. Dit tomatengevecht is begonnen toen jongeren verklede feestgangers met tomaten bekogelden, en is inmiddels uitgegroeid tot een internationaal bekend fenomeen. Om het grootste tomatengevecht ter wereld leuk te houden voor iedereen, heeft de gemeente wel wat regels opgesteld, bijvoorbeeld dat je alleen met platgeslagen tomaten mag gooien.