Málaga

Málaga, zonovergoten en memorabel

Málaga is de grootste stad aan de Costa del Sol, en fungeert als knooppunt voor veel toeristen die ’s zomers het Zuid-Spaanse strand opzoeken. Málaga zelf heeft ingespeeld op dit toerisme en er zijn veel strandhotels en voorzieningen voor strandtoerisme. Daarnaast heeft de stad veel te bieden aan natuur, cultuur, winkelen en gastronomie. De stad heeft een lange, rijke geschiedenis waarvan de sporen nog altijd het stadsgezicht beïnvloeden. Voor avontuurlijke vakantiegangers zijn er veel wandel- en klimroutes in de omringende heuvels te ontdekken. Málaga is ook de geboorteplaats van de beroemde Spaanse kunstenaar Pablo Picasso. Ook een fly drive Málaga is een goede optie door de veelzijdigheid van deze zuid-Spaanse stad.

Málaga in het kort

Málaga is een grote stad, maar de belangrijkste bezienswaardigheden zijn te vinden in het centrum. Dit zijn de twee Moorse kastelen, het Alcazaba en het Castillo de Gibralfaro, en het Romeinse theater. Ook het pittoreske plein Plaza de la Merced en het geboortehuis van Picasso liggen hier in de buurt. Verder is het mogelijk een bustoer door de stad te nemen. Málaga heeft ook een moderne jachthaven, waar het goed flaneren is, en mooie stranden. De belangrijkste vorm van openbaar vervoer is het netwerk van bussen.

De geschiedenis van Málaga

Málaga is een van de oudste steden ter wereld en is waarschijnlijk door de Feniciërs gesticht, misschien al zo vroeg als in de twaalfde eeuw voor Christus. In de Romeinse tijd groeide Málaga uit tot een belangrijk regionaal centrum, en het Romeinse theater in het centrum stamt uit deze tijd. Nadat het Westerse Romeinse rijk was gevallen, kwam de stad eerst onder heerschappij van de Visigoten en daarna van het Byzantijnse rijk, tot de verovering van Spanje door de Moren.

Het Moorse tijdperk

Spanje kwam vanaf de achtste eeuw grotendeels onder de heerschappij van de Moren. Eerst behoorde Málaga tot het kalifaat van Córdoba, maar toen dat uiteenviel, was het een tijdlang de hoofdstad van een gelijknamig, zelfstandig moslimrijk. In 1239 werd de stad veroverd door het emiraat van Granada. Onder het Moorse bewind groeide de stad verder uit als belangrijke handelspost in het Middellandse-zeegebied. De Moorse bezetting duurde in Málaga veel langer dan in andere steden en de Moren bleven de stad hardnekkig verdedigen tegen de Reconquista, de herovering door de katholieke koningen van Spanje. Pas in 1487 moesten ze het verzet opgeven wegens hongersnood.

De moderne tijd

Behalve een belangrijke toeristische bestemming, is Málaga nu, na Barcelona, de belangrijkste Spaanse Middellandse-zeehaven. Via deze haven worden goederen uit het Andalusische binnenland geëxporteerd, zoals ijzererts, olijfolie, sinaasappelen, en de beroemde zoete wijn Mosto. De stad is sinds 1992 ook de thuisbasis van het Andalusisch Technologisch Park (Parque Tecnológico de Andalucía) om de regionale techniekindustrie te promoten. In de stad vindt je ook een rijke culturele traditie in de viering van de Heilige Week (de week voor Pasen), het festival Feria de Málaga, en het Málaga Film Festival.

Oudheden in Málaga

De rijke geschiedenis van Málaga heeft een aantal indrukwekkende monumenten achtergelaten. Het Alcazaba is een Moors kasteel dat in de elfde eeuw is gebouwd. Het is het best bewaarde Moorse kasteel in Spanje. Het Alcazaba ligt op een heuvel midden in de stad en is omgeven door weelderige tuinen. Er is ook een klein archeologisch museum. Achter het Alcazaba, op een hogere heuvel, ligt nog een Moors kasteel, het Castillo de Gibralfaro. Beide locaties bieden prachtige uitzichten over Málaga. Ook het Castillo heeft omringende tuinen en kleine tentoonstellingen. Onderaan de heuvel van het Alcazaba liggen de goed bewaarde resten van een Romeins theater. Ook een bezoek waard is de kathedraal.

Málaga en Picasso

Als geboorteplaats van de wereldberoemde modernistische kunstenaar Pablo Picasso, heeft Málaga sinds 2003 een museum gewijd aan de artiest. Het Museo Picasso heeft een verzameling minder bekende maar typerende werken, waaronder schilderijen, beeldhouwwerken en keramiek. Niet ver van het Museo Picasso is zijn geboortehuis, ook open voor publiek. Picasso’s geboortehuis bevat vooral veel kunst die Picasso in zijn kindertijd heeft gemaakt. De artiest woonde hier vanaf zijn geboorte in 1881 tot 1891, daarna verhuisde de familie naar het noorden van Spanje. Picasso zou zich uiteindelijk zelf in Parijs vestigen.

Andere bezienswaardigheden

Als je zucht naar bezienswaardigheden in Málaga nog niet is gestild na de Moorse kastelen, het Romeinse theater en Picasso, zijn er nog genoeg andere attracties. Het auto- en modemuseum is erg in trek onder bezoekers, en is een privécollectie van bijna honderd auto’s en bijna tweehonderd stukken haute couture mode die de ontwikkelingen in design van de twintigste eeuw laten zien. Er is ook een museum voor glas en kristal, gevestigd in een gerestaureerd pand uit de achttiende eeuw. Verder kun je, naast de kathedraal, de Basilica of Santa Maria de la Victoria bezoeken.

Doen in Málaga

Málaga ligt aan de kust en heeft een aantal mooie stranden. Het dichtst bij het centrum is La Malagueta, en verder naar het oosten liggen nog mooiere en rustigere stranden, waar je naartoe kunt wandelen. In het noordwesten ligt ook de El Chorro-kloof. Deze kloof heeft houten wandelpaden en hangbrug voor voetgangers (de El Caminito del Rey-route) en je kunt er rotsklimmen. Málaga is ook een erg fietsvriendelijke stad, met diverse fietspaden en een autovrij historisch centrum. Er zijn diverse fietstours in en om de stad te boeken voor toeristen.

Eten en drinken

Langs het strand zijn er veel restaurants en chiringuitos (strandtentjes) waar je kunt genieten van (gefrituurde) vis, zeevruchten, paella, sangria, enzovoorts. Een lokale lekkernij zijn espetos, sardientjes op een bamboespies, gegrild boven een houtvuur. Ook de lokale ham, die lijkt op prosciutto, is aan te raden. Ook rond de haven vind je veel goede eettentjes voor redelijke prijzen, met uitzicht over het water. De cafés en bars in het centrum serveren onder andere de beroemde zoete wijn uit Málaga, Mosto.

De Costa del Sol

Nergens is het zontoerisme in Spanje zo zichtbaar als aan de Costa Del Sol. Dit toerisme gaat terug tot in het einde van de negentiende eeuw, toen Málaga een kleine economische crisis doormaakte, en plannen begon te maken als toeristische bestemming, als alternatieve inkomstenbron. De eerste hotels en strandvoorzieningen gericht op het toerisme werden in de eerste decennia van de 20e eeuw aangelegd. De grootste groei vond echter plaats in de jaren zestig en zeventig, toen de regio een bestemming werd voor massatoerisme. Sindsdien komen er jaarlijks miljoenen toeristen om van de Zuid-Spaanse zon te genieten.